
Muzeul Județean Buzău
Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.
Conacul Marghiloman
A fost construit de Iancu Marghiloman intre 1883 si 1887. Dupa moartea acestuia, conacul este modernizat de fiul sau, Alexandru Marghiloman, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottreau. in 1897 este inaugurata VILA ``ALBATROS``, purtand numele calului preferat al viitorului prim-ministru. Alexandru Marghiloman (1854-1925) a avut o lunga si bogata cariera politica, ajungând prim-ministru intr-un moment crucial in istoria Romaniei, in 1918.
Lucrarile ``Rugăciune`` și ``Bustul Stănescu`` - Constantin Brâncuși
Au fost comandate de către Eliza Seceleanu în 1907, îndurerată de moartea soțului, Petre Stănescu. În 1914, Brâncuși vine la Buzău, locuiește pe strada Păcii nr.27 și instalează în Cimitirul Dumbrava cele două lucrări. Au fost preluate ulterior la Muzeul de Artă al României, în 1958 “Rugăciune`` și în 1973 bustul ``Petre Stănescu``. În locul lor au fost instalate copii din bronz.
Palatul Comunal (1899-1903)
Palatul Comunal a fost construit între anii 1899-1903, ctitor al edificiului fiind primarul Nicu Constantinescu, iar arhitectii sunt Alexandru Savulescu si Kafsinschi. Stilul arhitectonic reprezinta o imbinare intre stilul gotic, bizantin si baroc. Sunt alaturate stilurile arhitectonice romanesti, în primul rând fiind cel brâncovenesc. Coloanele de la parter sunt corintice după capitel și ionice după masivitatea lor, iar coloanele de la etaj s-au construit în stilul marilor palate venețiene.
Casa Vergu Mănăilă
Este o clădire monument istoric, ce a aparţinut familiei boierești Vergu-Mănăilă. Fiind una dintre cele mai vechi construcţii civile păstrate în oraș, menţionată într-un document din 1794, clădirea a fost restaurată între 1971 și 1974, trecând prin reparaţii capitale în cursul anului 2017. Sunt păstrate aici obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român. Atrag atenţia în mod deosebit piesele din materiale textile bogat decorate – fie că ne referim la diferitele elemente ale costumelor tradiţionale specifice zonei, ori ne îndreptăm atenţia spre covoarele, ștergarele, batistele de nuntă, feţele de pernă sau învelitorile expuse.
Parcul Crâng
Parcul Crâng este cel mai mare parc din orașul Buzău. Parcul a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o pădure de la marginea Buzăului, aflată inițial în proprietatea Episcopiei Buzăului, și care a intrat treptat în posesia municipalității.Parcul Crâng este, de fapt, ceea ce a mai ramas din Padurea Codrii Vlasiei, avand in alcatuirea sa mai multe specii de plante si copaci. Stejari, frasini, tei sunt doar cateva dintre cele mai des intalnite specii de copaci. În interiorul Parcului Crîng se află un lac, numit Heleșteul parcului. Aici, autoritățile au efectuat un loc amenajat pentru plimbările cu barca. În interiorul parcului se află un obelisc care comemorează circa 1600 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Cei dornici de promenadă pot traversa lacul pe podul construit în acest scop.

Palatul Episcopal Buzău
Palatul situat pe Aleea Episcopiei nr. 2-3, datează din anul 1844, fiind ridicat deasupra unei pivnițe. În urma lucrărilor de restaurare întreprinse intre anii 1982-1986 s-a revenit și la foișorul de stil brâncovenesc, care flanchează clădirea palatului pe latura de est. Posibil să fi fost zidit pe locul unui palat mai vechi, din vremea lui Matei Basarab. Aici funcționează și Muzeul bisericesc eparhial a fost înfiinţat în anul 2007 la iniţiativa arhiepiscopului Epifanie Norocel. Aşezată la intrarea în incinta Centrului Eparhial, pe partea stângă, clădirea „Chesarie Episcopul” (dată în folosinţă în anul 1838), adăposteşte Muzeul bisericesc al Eparhiei de la Curbura Carpaţilor, reprezintă un important obiectiv –monument istoric şi de arhitectură.